احمد نجاتیان در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز، درباره تحقق وعدههای دولت چهاردهم درخصوص افزایش حقوق پرستاران و افزایش سطح معیشت آنان، اظهار کرد: یکی از قولهایی که رئیسجمهور دادند، بهبود وضعیت معیشت همه کارکنان دولت بود و در حوزه پرستاری نیز وزیر بهداشتی که رأی اعتماد گرفت، یکی از دغدغههایش این بود که مطالبات جامعه پرستاری پیگیری شود و معیشت آنان بهبود پیدا کند؛ چراکه بهشدت با کمبود پرستار مواجه هستیم و مسائل زیادی مطرح است.
وی افزود: تقریباً شش ماه از استقرار دولت گذشته و تلاشهای زیادی درخصوص افزایش اضافهکار انجام شده است؛ مبلغ اضافهکار بسیار پایین بود که در ابتدای دولت چهاردهم، این مبلغ حدود دوونیم برابر افزایش پیدا کرد که مصوبه آن ابلاغ شد و از اول آبانماه قابلپرداخت شده است و برخی دانشگاهها برای پرداخت اقدام کردهاند؛ البته عمده دانشگاهها هنوز مابهالتفاوت را از اول آبان پرداخت نکردند که ظاهراً منتظر اختصاص مبلغی از بودجه عمومی هستند. ما منتظر هستیم که این امر محقق شده و پرداختها انجام شود؛ کما اینکه براساس شنیدهها، صرفاً در یک دانشگاه پرداخت شده ولی در سایر دانشگاههای علوم پزشکی هنوز مابهالتفاوت پرداخت نشده است.
رئیسکل سازمان نظام پرستاری کشور درباره پرداخت کارانهها اظهار کرد: در ابتدا حدود ۹ ماه کارانه عقب بود که با منابعی که تخصیص داده شد، این عدد امروز به متوسط شش ماه رسیده که البته اصلاً قابلقبول نیست و دولت باید این عدد را به سه ماه کاهش دهد. تلاش میکنیم با منابعی که از بیمهها قرار است به دانشگاهها واریز شود، کمی معوقات کمتر شود.
نجاتیان درخصوص مهاجرت پرستاران نیز گفت: آمار مهاجرت پرستاران همچنان روندی صعودی دارد و اگر با فرازوفرودهایی در حوزه مهاجرت مواجه میشویم، بیشتر به عوامل خارجی وابسته است؛ مثل تعطیلات سال نو. به نظر میرسد که تنگناهای مالی دولت نتوانسته به قدر کافی شرایط حفظ پرستاران را فراهم کند. از طرفی پرستاران نیز به دنبال فرصتهای کاری بهتر هستند.
وی افزود: البته مهاجرت پرستاران صرفاً موضوعات مالی نیست؛ بلکه عواملی ازجمله احساس عدالت در سیستم، توزیع متناسب فرصتها، عوامل کلان اجتماعی، اقتصادی و سیاسی کشور و بسیاری مسائل دیگر تأثیرگذار است. اما آنچه امروز بیش از همه اینها حائز اهمیت بوده و وزیر بهداشت میتواند درخصوص آن کاری انجام دهد، وضعیت معیشت است. با وضعیت تورم کشور اکنون وضعیت معیشتی نقش بسیار پررنگی در افزایش آمار مهاجرت دارد.
رئیسکل سازمان نظام پرستاری درنهایت تأکید کرد: موضوع پرستاران صرفاً مشکلات خود پرستاران نیست؛ بلکه مشکلات نظام سلامت است. امروز به دلیل کمبود پرستار ما با این امر مواجهیم که خدمات مراقبتهای سلامت در حال خدشهدارشدن است، بعضی بخشهای بیمارستانی تعطیل شدهاند، برخی بیمارانی که نیازمند خدمات پرستاری ویژه هستند امروز از این خدمات محروماند و به نظر میرسد که باید یک اتفاق مهم در سطح دولت رخ دهد. با این روندهای فعلی و با این نگاه صرفاً اداری به حوزه سلامت ممکن است مشکلات ما حل نشود. به هرحال امیدواریم که با ورود رئیسجمهور و تلاش وزیر بهداشت، این نگاه مدیریتی در حوزه کلان کشور اصلاح شده و به پرستاری به عنوان یک نیروی مهم برای ارائه مراقبتها توجه شود.